Offline schrijven in een digitale wereld met het Bullet Journal

Vaak kom ik in de knoop met alle dingen die ik ‘moet doen’, ‘wil doen’ en zelfs ‘al heb gedaan’. Waar leg ik het vast, hoe plan ik dit alles in, en doe ik het allemaal wel goed en handig. Het overzicht is vaak volledig zoek.

Agenda, logboek, to-do-list, poehee. Wie of wat kan me verder helpen in deze warboel aan losse papieren, post-its, verschillende to-do apps en wat al niet meer… Het antwoord is makkelijker dan je denkt: een ouderwets notitieboek, alleen dan wel één met een verdraaid handig systeem erachter! Bullet Journal #LetsGO


Ik probeer vaak vast te houden aan een bekende quote van één van mijn inspiratiebronnen:

Stay foolish, stay hungry!   Steve Jobs


Blijf hongerig

En dat heb ik persoonlijk met een aantal onderwerpen. Vooral als het gaat om apps op m’n iPhone. En dan met name de (foto)bewerkingsapps en productiviteitsapps in het bijzonder. Een zoektocht naar de perfecte app is leuk, maar na een tijdje testen van oa todoist, asana, remember the milk en wunderlist, heb ik toch nog steeds niet de perfecte digitale oplossing gevonden. Er is een klein aantal apps dat ik momenteel standaard en iedere dag voor bepaalde zaken gebruik. Hier schrijf ik een aparte blogpost over welke binnenkort live komt.

Enfin, leuk die digitale (halve)oplossingen; maar hetgeen me écht wakker geschud heeft is het offline Bullet Journal!

 

Papier is niet dood. Sterker nog, het klassieke papier is je beste vriend in deze digitale tijd en ik laat je zien hoe en waarom.

Het Bullet Journal is eigenlijk niets anders dan een notitieboekje met daaraan gekoppeld een beetje regelmaat en logica verwerkt in een knap en simpel systeem. Het is ontwikkeld door een designer genaamd Ryder Carroll. Een Bullet Journal is opgebouwd uit een aantal vaste elementen. Rapid Logging, Collections, Migration en Indexing. In onderstaande video wordt heel duidelijk uitgelegd hoe het Bullet Journal systeem werkt.

 

bron: Bulletjournal.com

 

Bullet Journal Essentials

En nee, dit is geen showstopper. Het kost je bijna niets, want je hebt nagenoeg niks nodig om te beginnen. Allereerst een pen en ten tweede een notitieboekje. En eigenlijk is ieder notitieboekje geschikt (te maken). Het is echter wel handig om een beetje een stevig boekje uit te zoeken. Je gaat het namelijk veel gebruiken! �? Persoonlijk ben ik fan van het merk Moleskine. Ik gebruik al tijden notitieschriftjes van dit merk. Ik gebruik altijd boekjes/schriftjes zonder lijntjes. Lijntjes verplichten je ergens toe en wanneer er dus geen lijntjes zijn ervaar ik meer vrijheid in het noteren van al mn gedachtes, plannen en aantekeningen. Maar dit is uiteraard heel persoonlijk.

 

Gewoon beginnen!

Ik ben in november voor het eerst begonnen met Bullet Journaling hiervoor heb ik gewoon een vers schrift gepakt dat ik nog had liggen. Dat is ook mijn advies, gewoon beginnen! Ik maakte altijd al veel aantekeningen op losse blaadjes, in boekjes en apps. Maar sinds ik het systeem van Bullet Journaling ken wil ik eigenlijk alles nog maar op 1 plek kwijt. Het mooie aan dit systeem is dat het volledig aan je eigen behoeftes is aan te passen. Er zijn echt mega mooie, toffe en fancy voorbeelden op Pinterest en Instagram te vinden. Laat je hier vooral door inspireren. Persoonlijk heb ik ervoor gekozen het nogal simpel te houden. Ik ben niet zon held met handlettering en heb ook niet de ambitie daar een ster in te worden. Ik wil gewoon productiever, effectiever en efficiënter zijn.

 

Het grootste voordeel van mijn Bullet Journal

Ik kan mn aantekening weer snel terugvinden! Het indexeren van je aantekeningen is voor mij echt de grootste winst. Daarnaast helpen de verschillende overzichten (future log, monthly log en het daily log) me om toch een strakke planning en met name overzicht te houden in de dingen die ik heb gedaan en wil gaan doen.

Ik kies ervoor om iedere avond even de dag door te nemen. Welke taken heb ik gedaan en nog niet afgekruist, wat mag er van de lijst verdwijnen, en welke punten zet ik door naar morgen of naar een andere dag.
Vervolgens blader ik even terug naar mijn future log en monthly log om te zien of er iets voor de volgende dag gepland staat. Ik heb enkele vaste collecties aangemaakt. 1 daarvan is het Dankbaar Altaar. Hier schrijf ik met regelmaat een korte zin over iets waar ik dankbaar voor ben. Op deze manier pak je een beetje extra verdieping in je leven en het is heerlijk om de momentjes af en toe terug te lezen ☺�?

 

Offline schrijven in een online wereld = rust en vooruitgang

Ik merk aan mezelf dat mijn Bullet Journal door de dag heen zorgt voor een duidelijk overzicht van prioriteiten. Alle aantekeningen, krabbels en wensen die ik op een dag maak, staan geordend bij elkaar. En het reflecteren aan het einde van de dag zorgt voor herkenning, erkenning en vooruitgang. Je bereikt makkelijker je doelen en eigenlijk wordt het leven lichter en leuker. Het schriftje waar ik in was begonnen was tot de kaft aan toe volgeschreven dus er moest een nieuwe komen, tja toen heb ik de overstap gemaakt naar het officiële Bullet Journal notitieboekje van Leuchtturm1917 Oké het is ietsje duurder, maar WOW alleen al als ik het boekje zie liggen brengt het me een bepaald soort rust en vrolijkheid (maar ik ben dan ook een beetje een rare snuiter). Het originele Bullet Journal heeft gelukkig geen lijntjes. De paginas bevatten daarentegen puntjes. Ik moet er nog een beetje aan wennen, maar het oogt wel strak.

 

Nog een redelijk maagdelijk Future log

Er is al een begin gemaakt, maar zelfs je keys zijn te personaliseren.

 

Dit is hoe ik mijn Bullet Journal inzet

Ik gebruik mijn Bullet Journal iedere dag. De ene dag actiever dan de andere dat dan weer wel. Vaak in combinatie met enkele digitale hulpmiddelen. Denk aan de herinneringen app van mn iPhone (in combinatie met Siri op mn Apple Watch), een app genaamd Pocket voor online items die ik later nog wil lezen en indien ik dan nog een digitaal naslagwerk wil bewaren doe ik dat in Evernote. Bullet Journaling in het dagelijks gebruik:

 • to-do-list
 • to-not-do-list
 • gespreksverslagen
 • projectplanning
 • braindumping
 • reflectie
 • boodschapenlijstje
 • dankbaar altaar
 • oh ja niet vergeten krabbels
 • verjaardagen
 • inspirerende quotes
 • tekeningetjes (van mezelf en mn kinderen)
 • en wat al niet meerHeerlijk!

Zoals je ziet is het echt een verzamelplek voor al mn gedachtes, taken en wensen. In zekere zin is dat een normaal notitie boekje ook al, het Bullet Journal voegt echter enkele slimmigheden aan toe. Met als simpelste lifehack het nummeren van de pagina’s.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen enthousiasmeren. Probeer het zelf eens uit en laat me weten wat je ervaringen zijn!  #LetsGO

Sharing is caring!

5 antwoorden op “Offline schrijven in een digitale wereld met het Bullet Journal”

Ik verheug me op je reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.